Kjenner du at det svir når du tisser? Eller at det gjør vondt når du har samleie? Da er du ikke den eneste. De aller fleste kvinner vil oppleve tørrhet i underlivet på et tidspunkt i livet. For noen vil det være en forbigående tilstand som utløses av for eksempel stress. For andre kan tørrheten være vedvarende og kan bli bedre med behandling.

Se hvorfor – og hva du kan gjøre ved tørrhet, svie og smerter i underlivet som skyldes overgangsalderen.

Hvorfor rammes kvinner av tørre slimhinner?

Tørrhet i underlivet utløses vanligtvis av att østrogennivået i kroppen synker, noe som skjer i forbindelse med overgangsalder. I en norsk undersøkelse rapporterte 9 av 10 kvinner at overgangsalderen ga ubehag i underlivet.

Plages du med hyppige infeksjoner i underlivet eller ufrivillige urinlekkasjer, bør du ta opp dette med legen din. Dette kan skyldes tynnere slimhinner i underlivet som følge av mangel på østrogen.

Hva betyr overgangsalderen for ditt underliv?

At overgangsalderen betyr hetetokter og nattesvette, er de fleste kvinner klar over. Til gjengjeld er svie, tørrhet og irritasjon i underlivet, samt smerter under samleie, mindre belyst og ofte underdiagnostisert.

Ubehag i underlivet i forbindelse med overgangsalderen er ganske normalt. Faktisk viser en undersøkelse blant norske kvinner i overgangsalderen at 9 av 10 kvinner har opplevd tørrhet i skjeden som har forårsaket plager som kløe, svie, blødning og smerter ved samleie.

Fire viktige endringer i underlivet i forbindelse med overgangsalderen

 1. Skjeden føles tørr
  Når østrogennivået er lavt, utskiller skjeden mindre fuktighetsgivende sekret. Dette kan medføre tørrhet i skjeden og smerter, som særlig føles under samleie.
 2. Skjeden har lavere surhetsgrad
  Skjeden trenger et surt miljø og dermed lav pH-verdi for å være beskyttet mot infeksjoner. Når østrogennivået faller, faller surhetsgraden i skjeden også. Det betyr at du lettere får infeksjoner og betennelser som forårsaker smerte, hevelse, rødme og svie. Det samme kan forekomme i urinrøret, hvor det fører til urinveisinfeksjoner.
 3. Det er mindre kollagen og elastin
  Når kollagen- og elastinnivået faller blir skjedeveggen tynn og skjør. Hud og vev blir mindre fleksibelt, noe som kan medføre kløe, ømhet, rifter og blødning.
 4. Blæren svekkes
  Musklene nederst i urinrøret svekkes og skrumper, slik at det er mindre styrke i musklene. Sammen med et fall i kollagennivået, kan dette svekke urintrykket og forårsake inkontinens.

Visste du at …

 • 9 av 10 norske kvinner i overgangsalderen har opplevd tørrhet i skjeden som kan komme til uttrykk ved kløe, svie, blødning og ubehag ved samleie
 • For 2 av 3 har tørrhet i skjeden stor eller noe betydning, og påvirker livskvaliteten negativt

Kilde: Norsk del av nordisk undersøkelse om kvinner i overgangsalderen, YouGov 2018.

Hva kan du gjøre med underlivsplager som skyldes overgangsalderen?

Mens hetetokter og humørsvingninger forsvinner når du har kommet gjennom overgangsalderen, vil slimhinnene i underlivet fortsatt være tynnere og mer sårbare.
Østrogenmangel kan også føre til symptomer som urininkontinens og tilbakevendende urinveisinfeksjoner.
Hvis du er så plaget av svie og smerter i skjeden at det gjør vondt når du har samleie, kan dette også påvirke sexlivet.

Har du vanskelig for å gjennomføre et samleie pga. smerter eller svie i skjeden, kan glidekrem hjelpe. Glidekrem holder skjeden fuktig i flere timer og hverken lukter eller setter flekker.

Gjør det fortsatt vondt å ha samleie kan en lokal hormonbehandling, som for eksempel Ovesterin, dempe ubehaget i underlivet. Ovesterin vaginalkrem og vagitorier er en form for lokal østrogenbehandling som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Spør eventuelt legen din om råd.

Hva betyr ubehag i underlivet for deg og ditt sexliv?

Mange kvinner er så plaget av tørrhet i skjeden at det påvirker livet deres negativt. Faktisk viser en undersøkelse blant norske kvinner at 2 av 3 føler at tørrhet i skjeden påvirker livskvaliteten deres. Særlig påvirker det sexlivet deres negativt, og mange opplever ofte smerter under samleie. Derfor kan nedsatt sexlyst også være en konsekvens av endringene i hormonbalansen og problemer med tørrhet i skjeden.

Overgangsalderen trenger likevel ikke bety at sexlivet ditt er slutt. Hvis det gjør vondt når du har samleie, kan det være en løsning å prøve en lokal østrogenbehandling mot tørre slimhinner i skjeden. Behandlingen lindrer ubehaget ved de tørre slimhinnene. Bivirkninger er ofte forbigående og kan være tegn på for høye doser.

Visste du at …

 • 1 av 3 opplever at tørrhet i skjeden påvirker sexlivet deres negativt (36 %)
 • Hver fjerde opplever ofte kløe og svie i underlivet (24 %)
 • 22 % opplever ofte smerter under samleie
 • Hver åttende får ofte urinveisinfeksjoner (13 %)
 • Kun 23 % opplever ingen plager ved tørrhet i skjeden

Kilde: Norsk del av nordisk undersøkelse om kvinner i overgangsalderen, YouGov 2018.