Kjenner du at det svir når du tisser? Eller at det gjør vondt når du har samleie? Da er du ikke den eneste. De fleste kvinner vil oppleve tørrhet i underlivet i løpet av livet. For noen vil det være en forbigående tilstand som utløses av for eksempel stress. For andre kan tørrheten skyldes østrogenmangel som følge av overgangsalderen, og kan være vedvarende. 

Se hvorfor – og hva du kan gjøre ved tørrhet, svie og smerter i underlivet etter overgangsalderen.

Hvorfor rammes kvinner av tørre slimhinner etter overgangsalderen?

Tørrhet i underlivet utløses vanligvis av at østrogennivået i kroppen synker, noe som er en naturlig følge  av overgangsalderen. I en norsk undersøkelse rapporterte 9 av 10 kvinner at overgangsalderen ga ubehag i underlivet.

Plages du med hyppige infeksjoner i underlivet eller ufrivillige urinlekkasjer, bør du ta opp dette med legen din. Dette kan skyldes tynnere slimhinner i underlivet som følge av mangel på østrogen.

Hva betyr overgangsalderen for ditt underliv?

Hetetokter og nattesvette som konsekvens av overgangsalder er de fleste kvinner klar over, mens svie, tørrhet og irritasjon i underlivet, samt smerter under samleie, ofte er mindre belyst og underdiagnostisert.

Ubehag i underlivet som følge av overgangsalderen er ganske normalt. Faktisk viser en undersøkelse blant norske kvinner i overgangsalderen at 9 av 10 kvinner har opplevd tørrhet i skjeden som har forårsaket plager som kløe, svie, blødning og smerter ved samleie.

Fire viktige endringer i underlivet som følge av overgangsalderen

 1. Skjeden føles tørr
  Når østrogennivået er lavt, utskiller skjeden mindre fuktighetsgivende sekret. Dette kan medføre tørrhet i skjeden og smerter, som særlig føles under samleie.
 2. Skjeden har lavere surhetsgrad
  Skjeden trenger et surt miljø og dermed lav pH-verdi for å være beskyttet mot infeksjoner. Når østrogennivået faller, faller surhetsgraden i skjeden også. Det betyr at du lettere får infeksjoner og betennelser som forårsaker smerte, hevelse, rødme og svie. Det samme kan forekomme i urinrøret, hvor det fører til urinveisinfeksjoner.
 3. Det er mindre kollagen og elastin
  Når kollagen- og elastinnivået faller blir skjedeveggen tynn og skjør. Hud og vev blir mindre fleksibelt, noe som kan medføre kløe, ømhet, rifter og blødning.
 4. Blæren svekkes
  Musklene nederst i urinrøret svekkes og skrumper, slik at det er mindre styrke i musklene. Sammen med et fall i kollagennivået, kan dette svekke urintrykket og forårsake urininkontinens.

Visste du at …

 • 9 av 10 norske kvinner i overgangsalderen har opplevd tørrhet i skjeden som kan komme til uttrykk ved kløe, svie, blødning og ubehag ved samleie
 • For 2 av 3 har tørrhet i skjeden stor eller en viss betydning, og påvirker livskvaliteten negativt

Kilde: Norsk del av nordisk undersøkelse om kvinner i overgangsalderen, YouGov 2018.

Hva kan du gjøre med underlivsplager som skyldes overgangsalderen?

Mens hetetokter og humørsvingninger forsvinner når du har kommet gjennom overgangsalderen, vil slimhinnene i underlivet fortsatt være tynnere og mer sårbare.
Østrogenmangel kan også føre til symptomer som urininkontinens og tilbakevendende urinveisinfeksjoner.
Hvis du er så plaget av svie og smerter i skjeden at det gjør vondt når du har samleie, kan dette også påvirke sexlivet.

Hvis det gjør vondt å ha samleie kan lokal hormonbehandling, som for eksempel Ovesterin, dempe ubehaget i underlivet. Ovesterin skal imidlertid ikke brukes som glidemiddel.

Ovesterin vaginalkrem og vagitorier er en type lokal østrogenbehandling som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Før oppstart med Ovesterin anbefales det å oppsøke lege for å få bekreftet at underlivssymptomene skyldes østrogenmangel.  

Hva betyr ubehag i underlivet for deg og ditt sexliv?

En undersøkelse blant norske kvinner viser at 2 av 3 føler at tørrhet i skjeden som en følge av overgangsalderen påvirker livskvaliteten deres. Særlig påvirker det sexlivet deres negativt, og mange opplever ofte smerter under samleie. Derfor kan nedsatt sexlyst være en konsekvens av endringene i hormonbalansen og problemer med tørrhet i skjeden.

Overgangsalderen trenger likevel ikke bety at sexlivet ditt er slutt. Hvis det gjør vondt når du har samleie, kan det være en løsning å prøve en lokal østrogenbehandling mot tørre slimhinner i skjeden. Behandlingen lindrer ubehaget ved de tørre slimhinnene. Ovesterin skal imidlertid ikke brukes som glidemiddel. Har du vanskelig for å gjennomføre et samleie på grunn av smerter eller svie i skjeden, kan en glidekrem også hjelpe. Glidekrem holder skjeden fuktig i flere timer og hverken lukter eller setter flekker.

Visste du at …

 • 1 av 3 opplever at tørrhet i skjeden påvirker sexlivet deres negativt (36 %)
 • Hver fjerde opplever ofte kløe og svie i underlivet (24 %)
 • 22 % opplever ofte smerter under samleie
 • Hver åttende får ofte urinveisinfeksjoner (13 %)
 • Kun 23 % opplever ingen plager ved tørrhet i skjeden

Kilde: Norsk del av nordisk undersøkelse om kvinner i overgangsalderen, YouGov 2018.