Å være i overgangsalderen er for mange kvinner forbundet med stor usikkerhet og mange utfordringer. Det finnes mange historier om denne beryktede alderen, hvor kroppen går gjennom en hormonell forandring. Noen kvinner rammes hardere enn andre. Se de typiske tegnene her og få svaret på hvorfor kroppen din forandrer seg når du kommer i overgangsalderen.

Hva er overgangsalderen?

Overgangsalderen er navnet på perioden du opplever rundt din siste menstruasjon. Perioden kalles også for klimakteriet, mens tidspunktet for din siste menstruasjon kalles menopausen.

Overgangsalderen starter noen år før siste menstruasjonsblødning og fortsetter som regel i en del år etter endt menstruasjon. Det er forskjell fra kvinne til kvinne hvor mye eller lite man merker tegnene på overgangsalderen.

Når kommer kvinner i overgangsalderen?

De fleste kvinner har sin siste menstruasjonsblødning mellom 45 og 55 år, men symptomene på overgangsalder kan oppstå hele ti år før menstruasjon opphører. Overgangsalderen kan deles inn i 4 faser:

  • Premenopause: regelmessig menstruasjon med 3-5 ukers intervaller
  • Perimenopause: uregelmessig menstruasjon, med kortere eller lengre intervaller enn fra 3 til 5 uker
  • Menopause: tidspunkt for siste menstruasjon
  • Postmenopause: tiden etter menopause

Hva skjer med kroppen din i overgangsalderen?

I overgangsalderen slutter eggstokkene dine å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen er blant annet med på å bevare fuktbalansen i underlivet og skjeden. Når mengden av østrogen i kroppen faller, reagerer kroppen vanligvis med en rekke symptomer. For noen er disse symptomene forbigående og for andre er de så plagsomme at det går ut over livskvaliteten.

Illustrasjon utarbeidet av Aspen Pharma basert på https://www.nia.nih.gov/health/what-are-signs-and-symptoms-menopause [hentet 30.12.2019].

Hva er symptomene på overgangsalderen?

De mest kjente symptomene på overgangsalderen er uregelmessig menstruasjon, hetetokter og humørsvingninger. Et mindre tydelig, men svært normalt symptom, er forandringer i slimhinnene i skjede/urinveier. Disse symptomene kan også oppstå uten at du er i overgangsalderen og de kan også ha andre årsaker. Oppsøk legen din hvis du er usikker.

Uregelmessig menstruasjon

Når du kommer i overgangsalderen, forandrer menstruasjonen din seg og vil med tiden forsvinne. For mange kvinner kan det føles som en stor lettelse, men overgangen til den er ikke alltid så lett. Blødningene kan nemlig bli så ustabile at du ikke vet når du får menstruasjon. Og for noen kvinner blir blødningene også kraftigere. Men til slutt forsvinner menstruasjonen helt, og med det også ubehaget. Blør du mellom menstruasjonene eller etter endt menstruasjon, bør du oppsøke en lege.

Hetetokter

80–85 % opplever hetetokter i overgangsalderen, særlig om natten. Hetetokter starter vanligvis med plutselig varme omkring halsen som brer seg til andre deler av kroppen. Ofte merker du hvordan svetten pipler frem. Noen kvinner har et par hetetokter over et par år, andre er svært følsomme overfor temperatursvingninger og har flere hetetokter hver dag over flere år.

Humørsvingninger

Mange kvinner opplever at de havner på en følelsesmessig berg-og-dalbane-tur når de kommer i overgangsalderen. De blir lett irritable, er ofte trette, gråter over ingenting, føler seg deprimerte og kan ha vanskelig for å konsentrere seg. Dette kan for mange være vanskelig til tider.

Forandringer i slimhinnene

Etter noen år i overgangsalderen vil slimhinnene dine bli tynnere og derfor mer sårbare. Forandringer i slimhinnene gir utfordringer med tørrhet i skjeden. De tørre og følsomme slimhinnene i underlivet kan være svært plagsomme og blant annet gi ubehag ved samleie. Tørrheten kan også føre til svie og kløe, problemer med hyppig vannlating og urinveisinfeksjon. Tørre slimhimmer kan vedvare da tørrheten er knyttet til mangel på østrogen. På apoteket kan du få reseptfri lokalbehandling for tørre slimhinner hvis ubehaget er så plagsomt at det går ut over livskvaliteten din. Snakk eventuelt med legen din om hvilke alternativer som finnes.

Hvordan lindre tørre slimhinner som oppstår i forbindelse med overgangsalderen?

Hvis du er plaget med tørre slimhinner kan det heldigvis være hjelp å få. Du kan spørre legen din om råd om hva som er det riktige å gjøre for deg.