Overgangsalderen er en periode i livet som for mange kvinner kan være forbundet med usikkerhet, helseplager og ulike utfordringer. Kroppen går gjennom en hormonell forandring og noen kvinner plages mer enn andre. Se de typiske tegnene her og få svar på hvorfor kroppen din forandrer seg når du kommer i overgangsalderen.

Hva er overgangsalderen?

Overgangsalderen er navnet på perioden før og etter din siste menstruasjon. Perioden kalles også for klimakteriet, mens tidspunktet for din siste menstruasjon kalles menopause. Uttrykket «postmenopause» betyr dermed perioden etter siste regelmessige menstruasjonsperiode.

Overgangsalderen starter noen år før siste menstruasjonsblødning og fortsetter som regel i en del år etter endt menstruasjon. Det er forskjell fra kvinne til kvinne hvor mye eller lite man merker tegnene på overgangsalderen.

Når kommer kvinner i overgangsalderen?

De fleste kvinner har sin siste menstruasjonsblødning mellom 45 og 55 år, men symptomene på overgangsalder kan oppstå hele ti år før menstruasjonen opphører. Overgangsalderen kan deles inn i ulike faser:

Menopause: defineres som opphør av menstruasjon – siste menstruasjon, bestemmes retrospektivt, etter 12 måneder uten blødning, og skyldes redusert østrogenproduksjon i eggstokkene.. Det finnes ingen blodprøve som kan angi tidspunktet for menopause. Gjennomsnittsalder er 52-53 år.

Perimenopause: perioden hvor de første tegnene på menopause begynner og hvor menstruasjonene kan være uregelmessige med eller uten plager og ender 12 måneder etter siste menstruasjon. Perioden kaldes også overgangsalder.

Postmenopause: tiden etter siste menstruasjon med eller uten symptomer. Tidlig menopause er menopause fra 40 til 45 år.

Hva skjer med kroppen din i overgangsalderen?

I overgangsalderen slutter eggstokkene å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen er blant annet med på å bevare fuktbalansen i underlivet og skjeden. Når mengden av østrogen i kroppen faller, reagerer kroppen vanligvis med en rekke symptomer. Noen kvinner merker ikke så mye til disse symptomene, mens for andre kan dette være så plagsomt at det kan gå ut over livskvaliteten.

Hva er symptomene på overgangsalderen?

De mest kjente symptomene på overgangsalderen er uregelmessig menstruasjon, hetetokter og humørsvingninger. Et mindre tydelig, men svært vanlig symptom, er forandringer i slimhinnene i skjede/urinveier. Disse symptomene kan også oppstå uten at du er i overgangsalderen og de kan også ha andre årsaker. Oppsøk legen din hvis du er usikker.

Uregelmessig menstruasjon

Når du kommer i overgangsalderen, forandrer menstruasjonen din seg og vil med tiden forsvinne. For mange kvinner kan dette være en lettelse, men overgangen er ikke alltid så lett. Blødningene kan nemlig bli så ustabile at man ikke vet når man får menstruasjon. Og for noen kvinner blir blødningene også kraftigere. Men til slutt forsvinner menstruasjonen helt. Blør du mellom menstruasjonene eller etter endt menstruasjon, bør du oppsøke lege.

Hetetokter

80–85 % opplever hetetokter i overgangsalderen, særlig om natten. Hetetokter starter vanligvis med plutselig varme omkring halsen og øvre del av kroppen, men kan også bre seg til hele kroppen. Røde flekker kan vises på brystet, ryggen og armene. Ofte merker man hvordan svetten pipler frem og man kan også oppleve frysninger eller en følelse av kulde. De fleste hetetokter varer mellom 30 sekunder og 10 minutter, men det er store individuelle variasjoner. Noen kvinner har et par hetetokter over et par år, andre er svært følsomme overfor temperatursvingninger og har flere hetetokter hver dag over flere år. Kontakt lege hvis du er usikker på om hetetoktene skyldes overgangsalderen.

Humørsvingninger

Mange kvinner opplever at de havner på en følelsesmessig berg-og-dalbane-tur når de kommer i overgangsalderen. De blir lett irritable, er ofte trette, føler seg nedenfor og kan ha vanskelig for å konsentrere seg. Dette kan for mange være vanskelig til tider. Snakk med legen din eller en psykolog om dette oppleves som vanskelig.

Forandringer i slimhinnene

Etter noen år i overgangsalderen vil slimhinnene i underlivet bli tynnere, og derfor mer sårbare. Forandringer i slimhinnene gir ofte utfordringer som tørrhet i skjeden. Tørre og følsomme slimhinner i underlivet kan være svært plagsomt og blant annet gi ubehag ved samleie.

Tørrheten kan også føre til svie og kløe, problemer med hyppig vannlating og urinveisinfeksjon. Tørre slimhinner kan vedvare, ettersom tørrheten er knyttet til mangel på østrogen. Lokal hormonbehandling kan imidlertid lindre ubehag i underlivet som kan oppstå som en følge av østrogenmangel etter overgangsalder. Snakk med legen din om hvilke behandlingsalternativer som er best for deg.

Hvordan lindre tørre slimhinner i underlivet som oppstår som følge av overgangsalderen?

Hvis du er plaget med tørre slimhinner i underlivet kan det være hjelp å få. Spør gjerne legen din om råd om hva som er det riktige å gjøre for deg.