Å være i overgangsalderen kan for mange kvinner være forbundet med usikkerhet og ulike utfordringer. Kroppen går gjennom en hormonell forandring og noen kvinner rammes hardere enn andre. Se de typiske tegnene her og få svar på hvorfor kroppen din forandrer seg når du kommer i overgangsalderen.

Hva er overgangsalderen?

Overgangsalderen er navnet på perioden før og etter din siste menstruasjon. Perioden kalles også for klimakteriet, mens tidspunktet for din siste menstruasjon kalles menopausen. Uttrykket «postmenopause» betyr dermed perioden etter siste regelmessige menstruasjonsperiode.

Overgangsalderen starter noen år før siste menstruasjonsblødning og fortsetter som regel i en del år etter endt menstruasjon. Det er forskjell fra kvinne til kvinne hvor mye eller lite man merker tegnene på overgangsalderen.

Når kommer kvinner i overgangsalderen?

De fleste kvinner har sin siste menstruasjonsblødning mellom 45 og 55 år, men symptomene på overgangsalder kan oppstå hele ti år før menstruasjonen opphører. Overgangsalderen kan deles inn i 4 faser:

  • Premenopause: regelmessig menstruasjon med 3-5 ukers intervaller
  • Perimenopause: uregelmessig menstruasjon, med kortere eller lengre intervaller enn fra 3 til 5 uker
  • Menopause: tidspunkt for siste menstruasjon
  • Postmenopause: tiden etter menopause

Hva skjer med kroppen din i overgangsalderen?

I overgangsalderen slutter eggstokkene å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen er blant annet med på å bevare fuktbalansen i underlivet og skjeden. Når mengden av østrogen i kroppen faller, reagerer kroppen vanligvis med en rekke symptomer. Noen kvinner merker ikke så mye til disse symptomene,  mens for andre kan dette være så plagsomt at det kan gå ut over livskvaliteten.

Illustrasjon utarbeidet av Aspen Pharma basert på https://www.nia.nih.gov/health/what-are-signs-and-symptoms-menopause [hentet 30.12.2019].

Hva er symptomene på overgangsalderen?

De mest kjente symptomene på overgangsalderen er uregelmessig menstruasjon, hetetokter og humørsvingninger. Et mindre tydelig, men svært vanlig symptom, er forandringer i slimhinnene i skjede/urinveier. Disse symptomene kan også oppstå uten at du er i overgangsalderen og de kan også ha andre årsaker. Oppsøk legen din hvis du er usikker.

Uregelmessig menstruasjon

Når du kommer i overgangsalderen, forandrer menstruasjonen din seg og vil med tiden forsvinne. For mange kvinner kan dette være en lettelse, men overgangen er ikke alltid så lett. Blødningene kan nemlig bli så ustabile at man ikke vet når man får menstruasjon. Og for noen kvinner blir blødningene også kraftigere. Men til slutt forsvinner menstruasjonen helt.Blør du mellom menstruasjonene eller etter endt menstruasjon, bør du oppsøke lege.

Hetetokter

80–85 % opplever hetetokter i overgangsalderen, særlig om natten. Hetetokter starter vanligvis med plutselig varme omkring halsen som brer seg til andre deler av kroppen. Ofte merker man hvordan svetten pipler frem. Noen kvinner har et par hetetokter over et par år, andre er svært følsomme overfor temperatursvingninger og har flere hetetokter hver dag over flere år. Kontakt lege hvis du er usikker på om hetetoktene skyldes overgangsalderen.

Humørsvingninger

Mange kvinner opplever at de havner på en følelsesmessig berg-og-dalbane-tur når de kommer i overgangsalderen. De blir lett irritable, er ofte trette, gråter over ingenting, føler seg deprimerte og kan ha vanskelig for å konsentrere seg. Dette kan for mange være vanskelig til tider.

Forandringer i slimhinnene

Etter noen år i overgangsalderen vil slimhinnene i underlivet bli tynnere, og derfor mer sårbare. Forandringer i slimhinnene gir ofte utfordringer med tørrhet i skjeden. Tørre og følsomme slimhinner i underlivet kan være svært plagsomt og blant annet gi ubehag ved samleie. Tørrheten kan også føre til svie og kløe, problemer med hyppig vannlating og urinveisinfeksjon. Tørre slimhinner kan vedvare, ettersom tørrheten er knyttet til mangel på østrogen. Lokal hormonbehandling kan imidlertid lindre ubehag i underlivet som kan oppstå som en følge av overgangsalderen. Snakk med legen din om hvilke behandlingsalternativer som er best for deg. 

Hvordan lindre tørre slimhinner i underlivet som oppstår som følge av overgangsalderen?

Hvis du er plaget med tørre slimhinner i underlivet kan det være hjelp å få. Spør gjerne legen din om råd om hva som er det riktige å gjøre for deg.