Er du plaget med ubehag i underlivet? Det er faktisk mange kvinner etter overgangsalderen. Men det trenger ikke å være slik. Her kan du lese mer om lokalbehandling med østrogen og hvordan denne virker på tørre slimhinner i underlivet.

Finnes det behandling som hjelper?

Ovesterin vaginalkrem og vagitorier er reseptfrie legemidler til lindring av symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon, etter siste regelmessige menstruasjon. 

Det er ingen grunn til å leve med ubehaget som tørre slimhinner i skjeden kan gi. For det første kan tørre slimhinner være vedvarende. For det andre kan lokal østrogenbehandling bidra til å lindre underlivssymptomene. Før oppstart med Ovesterin anbefales det å oppsøke lege for å få bekreftet at underlivssymptomene skyldes østrogenmangel.  Legen kan også gi deg råd om hvilken behandling som er best for deg.

Hva gjør behandling av tørre slimhinner i skjeden?

Årsaken til tørre slimhinner i skjeden er ofte nedsatt mengde østrogen i kroppen – en normal følge av overgangsalderen. Derfor kan lokalbehandling med østrogen være en lindrende behandling av underlivsplager ved østrogenmangel.

Behandlingen tilfører kroppen din noe av det østrogenet du mangler. Østrogen er viktig for å holde fuktbalansen i underlivet og skjeden stabil. Mangler du østrogen, har kroppen vanskelig for å holde på fukten i skjeden, og slimhinnene dine kan bli tørre.

Visste du at …

  • 10–40 % av kvinner opplever symptomer i forbindelse med tørrhet i skjeden etter overgangsalderen
  • Den norske delen av en nordisk spørreundersøkelse fra 2018 viste at:
    • Mer enn halvparten av kvinnene som opplever tørrhet i skjeden, går ikke til legen
    • Hver tredje kvinne snakker ikke med noen om ubehaget de opplever

Hvilke reseptfrie legemidler finnes mot disse plagene?

Det finnes i dag flere typer behandling mot tørrhet i skjeden som oppstår som en følge av overgangsalderen. Hormonfrie kremer, geler og lignende preparater kan på kort sikt øke fuktigheten i skjeden, påvirke miljøet i underlivet på en positiv måte eller forbedre glidegenskapene. Som et eksempel kan glidemiddel benyttes som tillegg til en lokal østrogenbehandling. Hva gjelder reseptfrie, østrogenholdige legemidler, finnes det også alternativer. Ett av dem er legemidlet Ovesterin, som inneholder kjønnshormonet østriol, og kommer i to forskjellige former:

  • Vagitorier – du legger deg ned og bruker en finger for å dytte vagitorien så dypt som mulig inn i skjeden. Det beste er å gjøre dette om kvelden ved sengetid. Dette skal du gjøre hver kveld i maks. 4 uker, deretter redusere gradvis til for eksempel 2 kvelder per uke.
  • Vaginalkrem – en østrogenholdig krem som føres inn i skjeden med en applikator (applikator følger med i pakningen). Dette skal du gjøre hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres dosen gradvis til for eksempel 2 kvelder per uke.

Begge legemiddelformer øker mengden av østrogen i skjeden. Det gir mer fukt og lindrer eller fjerner ubehaget forbundet med tørrhet i underlivet. Behandlingen virker kun så lenge du tar Ovesterin.

Er behandling med hormoner farlig?

Hormonbehandling har blitt diskutert jevnlig opp gjennom årene. Behandling mot tørrhet i skjeden etter overgangsalderen kan gis som lokal hormonbehandling med østrogen. Denne type behandling lindrer underlivssymptomer forårsaket av østrogenmangel.