Er du plaget av ubehag i underlivet? Det er faktisk mange kvinner i forbindelse med overgangsalderen. Men det trenger ikke å være slik. Her kan du lese mer om lokalbehandling med østrogen og hvordan denne virker på tørre slimhinner i underlivet.

Finnes det behandling som hjelper?

Ovesterin krem og vagitorier  er reseptfrie legemidler til lindring av symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon.

Det er ingen grunn til å leve med ubehaget som tørre slimhinner i skjeden kan gi. For det første kan tørre slimhinner være vedvarende. For det andre kan lokal østrogenbehandling bidra til å lindre dine symptomer.

Hva gjør behandling av tørre slimhinner i skjeden?

Årsaken til tørre slimhinner i skjeden er ofte nedsatt mengde østrogen i kroppen – en normal konsekvens av overgangsalderen. Derfor kan lokalbehandling med østrogen være en lindrende behandling av underlivsplager ved østrogenmangel.

Behandlingen tilfører kroppen din noe av det østrogenet du mangler. Østrogen er viktig for å holde fuktbalansen i underlivet og skjeden stabil. Mangler du østrogen, har kroppen vanskelig for å holde på fukten i skjeden, og slimhinnene dine kan bli tørre.

Visste du at …

  • 10–40 % av kvinner opplever symptomer i forbindelse med tørrhet i skjeden etter overgangsalderen
  • Den norske delen av en nordisk spørreundersøkelse fra 2018 viste at:
    • Mer enn halvparten av kvinnene som opplever tørrhet i skjeden, går ikke til legen
    • Hver tredje kvinne snakker ikke med noen om ubehaget de opplever
  • Tørre slimhinner i skjeden kan behandles lokalt med reseptfritt legemiddel

Hvilke reseptfrie legemidler finnes mot disse plagene?

Det finnes idag flere reseptfrie østrogenholdige legemidler mot tørrhet i skjeden. Legemidlet Ovesterin inneholder østriol, og det kommer i to forskjellige former:

  • Vagitorier – du legger deg ned og bruker en finger for å dytte vagitorien så dypt som mulig inn i skjeden. Det beste er å gjøre dette om kvelden ved sengetid. Dette skal du gjøre hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres vedlikeholdsdosen gradvis til f. eks. 2 kvelder per uke.
  • Vaginalkrem – en østrogenholdig krem som føres inn i skjeden med en applikator (applikator følger med i pakningen). Dette skal du gjøre hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres dosen gradvis til f.eks. 2 kvelder per uke.

Begge legemiddelformer øker mengden av østrogen i skjeden. Det gir mer fukt og lindrer eller fjerner ubehaget forbundet med tørrhet i underlivet. Behandlingen virker kun så lenge du tar den.

Er behandling med hormoner farlig?

Hormonbehandling har blitt diskutert jevnlig opp gjennom årene. Behandling mot tørrhet i skjeden kan gis som lokal hormonbehandling med østrogen. Avhengig av dosering kan Ovesterin av og til forårsake bivirkninger. Hos de fleste vil disse bivirkningene forsvinne etter de første ukene med behandling. Behandlingen kan lindre ubehaget i underlivet. Opplever du plutselig blødning, bør du oppsøke lege.