Klør det i underlivet? Svir det når du tisser? Eller gjør det vondt når du har samleie? Tørre slimhinner i skjeden etter overgangsalderen kan gi forskjellige symptomer og plager. Ovesterin er et reseptfritt legemiddel som kan lindre disse symptomene. Les videre for å finne ut hvordan Ovesterin virker og se om Ovesterin kan være den rette hjelpen for deg. Før oppstart med Ovesterin anbefales det å oppsøke lege for å få bekreftet at underlivssymptomene skyldes østrogenmangel.  

Hva er Ovesterin?

Ovesterin er en hormonbehandling i klassen «østrogener» og inneholder det kvinnelige kjønnshormonet østriol.

Ovesterin kan vurderes av kvinner med østrogenmangel som har symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon, etter siste menstruasjon. Formålet med behandlingen er å bygge opp igjen slimhinnen, med den fuktighet og smidighet som er normal og sunn, og dermed lindre ubehag i underlivet forårsaket av mangel på østrogen.

Behandling med Ovesterin vaginalkrem eller vagitorier kan derfor lindre smerter under samleie, samt kløe og svie i underlivet forårsaket av tørre slimhinner i skjeden.

Hvordan virker Ovesterin?

Illustrasjon utarbeidet av Aspen Pharma. Informasjon hentet fra Ovesterin produktomtale.

Ovesterin inneholder det kvinnelige kjønnshormonet østriol. Behandlingen vil kompensere for den reduserte østrogenproduksjonen som skyldes overgangsalderen.

Østriol vil normalisere vevet i skjeden og gjenopprette normal bakterieflora og pH-balanse i underlivet.

Lokalbehandling med Ovesterin vil derfor lindre symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon, etter siste menstruasjon. Før oppstart med Ovesterin anbefales det å oppsøke lege for å få bekreftet at underlivssymptomene skyldes østrogenmangel.  

Ovesterin skal føres inn i skjeden, slik at hormonet blir frigjort der det er behov for det.

 

Er Ovesterin den rette behandlingen for deg?

Kjenner du at det svir når du tisser? Eller at det gjør vondt når du har samleie? Kanskje klarer du ikke å ha samleie i det hele tatt fordi det gjør for vondt? Da kan kanskje Ovesterin bidra til å hjelpe deg ettersom symptomene kan skyldes østrogenmangel.

Ovesterin krem og vagitorier er reseptfrie legemidler til lindring av symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon, etter siste regelmessige menstruasjon. Før oppstart med Ovesterin anbefales det å oppsøke lege for å få bekreftet at underlivssymptomene skyldes østrogenmangel.  

Hvordan kan du starte behandlingen med Ovesterin?

Det anbefales at du spør legen din om råd før du starter behandling med  Ovesterin. Mange kvinner kan ha vanskelig for å snakke med legen om ubehag i underlivet. Men husk at det er en helt normal konsekvens av overgangsalderen – og du er ikke den første som legen din snakker med om tørrhet i skjeden og ubehag i underlivet.

Ett tips kan være å bestille tid hos legen for å snakke om ubehag i forbindelse med overgangsalderen. La være å nevne det halvveis på vei ut av døren når du er hos legen i en annen sammenheng. Du får den beste hjelpen hvis du forteller akkurat hvordan du har det, og hva du er plaget av.

Du kan kjøpe Ovesterin vaginalkrem eller vagitorier reseptfritt på apoteket. Før oppstart med Ovesterin anbefales det å oppsøke lege for å få bekreftet at underlivssymptomene skyldes østrogenmangel. Husk alltid å lese pakningsvedlegget før du starter behandlingen.

Hvilke former for Ovesterin-behandling kan du få?

Ovesterin fås som reseptfri medisin i to utgaver:

Les pakningsvedlegget nøye før du begynner å bruke Ovesterin, det inneholder viktige opplysninger.

Bruk alltid Ovesterin nøyaktig som beskrevet i pakningsvedlegget og ifølge anvisningene du får fra legen. Selv om Ovesterin er reseptfritt, må både Ovesterin vaginalkrem og vagitorier brukes med forsiktighet for å oppnå best mulig resultat.

Har Ovesterin noen bivirkninger?

Som alle legemidler kan Ovesterin forårsake bivirkninger, men ikke alle får det. Bivirkningene er ofte forbigående og kan være tegn på høye doser. Bivirkninger som har vært rapportert fra brukere er lokal irritasjon eller kløe, økt utflod fra skjeden, ømhet og/eller smerter i brystene, sparsom blødning fra skjeden, væskeansamling (hevelse) i vev som vanligvis merkes som hovne ankler eller føtter, kvalme eller influensalignende symptomer.

Hos de fleste pasienter vil disse bivirkningene forsvinne etter de første ukene med behandling. Opplever du plutselig blødning, bør du oppsøke lege.