Test om du er i overgangsalderenSpørsmål: 1 av 5

Denne testen er kun ment som en veiledning og erstatter ikke diagnose stilt av lege. Symptomene kan også oppstå uten at du er i overgangsalderen og de kan ha andre årsaker. Oppsøk legen din hvis du er usikker.

Du er i midten av 40-årene eller eldre

Overgangsalderen (klimakteriet) starter noen år før menstruasjonen opphører helt. Gjennomsnittsalderen for siste menstruasjonsblødning er ca. 53 år, men varierer fra 40-59 år.

Du føler deg plutselig varm og svetter mer enn du har gjort tidligere

Hetetokter er kanskje det mest kjente tegnet på overgangsalderen. 80–85 % av kvinner får hete- og svettetokter ved menopause, særlig om natten. Noen kvinner har et par hetetokter over et par år, andre er svært følsomme overfor temperatursvingninger og har flere hetetokter hver dag over flere år. For de fleste forsvinner hetetoktene etter 5 år.

Du har noen ganger vondt i underlivet – det kan svi, klø eller gjøre vondt ved samleie

Etter noen år i overgangsalderen vil slimhinnene dine bli tynnere og derfor mer sårbare. Forandringer i slimhinnene kan gi utfordringer med tørrhet. De tørre og følsomme slimhinnene i underlivet kan være svært plagsomme og bl.a. gi smerter ved samleie. Tørrheten kan også føre til svie og kløe, problemer med hyppig vannlating og urinveisinfeksjon.

Humøret ditt svinger en del, og du føler deg noen ganger veldig trist

Mange kvinner opplever at de havner på en følelsesmessig berg-og-dalbane-tur når de kommer i overgangsalderen. Noen blir lett irritable, er ofte trette, gråter over ingenting, føler seg deprimerte og kan ha vanskelig for å konsentrere seg.

Menstruasjonen har blitt uforutsigbar og varierende i styrke

Når du kommer i overgangsalderen, forandrer menstruasjonen din seg og vil med tiden forsvinne. For mange kvinner kan det føles som en stor lettelse, men overgangen er ikke alltid så lett. Blødningene kan nemlig bli så ustabile at du ikke vet når du får menstruasjon. For noen kvinner blir blødningene også kraftigere, men til slutt forsvinner menstruasjonen helt.

Kan du svare JA på ett eller flere av de 5 tegnene på overgangsalderen, er du muligens på vei inn i overgangsalderen eller godt i gang med den. Disse symptomene kan også oppstå uten at du er i overgangsalderen og de kan også ha andre årsaker. Oppsøk legen din hvis du er usikker.

Noen kvinner kommer seg gjennom overgangsalderen uten store problemer, andre opplever mye ubehag og får medisinsk hjelp for å komme seg gjennom kroppens forandringer. Du kan spørre legen din om råd hvis du plages av hetetokter, svie og smerter i underlivet, og voldsomme humørsvingninger.

Les mer om overgangsalder og hvordan det påvirker underlivet ditt på MittUnderliv.no

Les mer